SOS1.jpg
SOS1.jpg
Slide 1
Slide 1
previous arrow
next arrow

Dan lica sa Daunovim sindromom

Dan lica sa Daunovim sindromom obilježava se svake godine kako bi se podigla svijest o ovom stanju, promovisala inkluzija i slavila jedinstvenost svakog pojedinca. Ovaj dan pruža priliku da se istaknu dostignuća i doprinos osoba s Daunovim sindromom društvu, te da se naglasi važnost prihvaćanja i podrške za sve ljude s ovim stanjem.

Datum obilježavanja Dana lica sa Daunovim sindromom može varirati od zemlje do zemlje, ali često se održava 21. marta. Ovaj datum odabran je zbog genetskog uzroka Daunovog sindroma, koji uključuje dodatni hromozom 21.

Tokom ovog dana organiziraju se različite aktivnosti poput edukativnih događaja, sportskih takmičenja, umjetničkih izložbi, koncerata, društvenih okupljanja i mnogih drugih inicijativa kako bi se promovisala inkluzija, prihvaćanje i podrška osobama s Daunovim sindromom.

Važno je pružiti podršku, poštovanje i prilike za sve osobe s Daunovim sindromom te raditi na stvaranju društva koje ih u potpunosti uključuje i cijeni njihovu jedinstvenost.

Stručni radnici Centra za socijalni rad Berane povodom obilježavanja dana osoba sa Daunovim sindromom posjetili su svoju korisnicu , proveli dan sa njom I uručili joj prigodan poklon.

Pogledaj još novosti - Berane, Andrijevica i Petnjica