SOS1.jpg
SOS1.jpg
Slide 1
Slide 1
previous arrow
next arrow

Debata o ljudskim pravima i slobodama

Centar za socijalni rad Berane nastavlja saradnju sa starijim maloljetnicima kroz interaktivne radionice, ovoga puta sa debatom na temu ljudskih prava i sloboda različitih populacija stanovništva.

Debata je bila interaktivna uz aktivno učešće svih prisutnih. 

Učešće su uzeli stariji maloljetnici i zajedno su sa stručnim radnicama Centra za socijalni rad, kroz konstruktivni dijalog došli do novih saznanja i razmjene informacija.

Razvijanjem umijeća komunikacije, učenjem da uđemo u iskren i otvoren dijalog mi vježbamo da svoje potrebe uskladimo sa potrebama sredine u kojoj se nalazimo.  

Kroz asertivni dijalog otvara se istinski susret sa drugima, gdje se ne odustaje od svojih potreba i prava ali se ujedno sagovornik trudi da ne povrijedi tuđa prava i da na neki način nađe "tačku susreta" sa sagovornikom i društvom.

Tokom ove radionice učesnici su imali priliku da se bave svojim najčešćim problemima u komunikaciji i da vježbaju kako da komuniciraju uz uvažavanje svojih i tuđih potreba i različitosti.

Dan lica sa Daunovim sindromom

Dan lica sa Daunovim sindromom obilježava se svake godine kako bi se podigla svijest o ovom stanju, promovisala inkluzija i slavila jedinstvenost svakog pojedinca. Ovaj dan pruža priliku da se istaknu dostignuća i doprinos osoba s Daunovim sindromom društvu, te da se naglasi važnost prihvaćanja i podrške za sve ljude s ovim stanjem.

Datum obilježavanja Dana lica sa Daunovim sindromom može varirati od zemlje do zemlje, ali često se održava 21. marta. Ovaj datum odabran je zbog genetskog uzroka Daunovog sindroma, koji uključuje dodatni hromozom 21.

Tokom ovog dana organiziraju se različite aktivnosti poput edukativnih događaja, sportskih takmičenja, umjetničkih izložbi, koncerata, društvenih okupljanja i mnogih drugih inicijativa kako bi se promovisala inkluzija, prihvaćanje i podrška osobama s Daunovim sindromom.

Važno je pružiti podršku, poštovanje i prilike za sve osobe s Daunovim sindromom te raditi na stvaranju društva koje ih u potpunosti uključuje i cijeni njihovu jedinstvenost.

Stručni radnici Centra za socijalni rad Berane povodom obilježavanja dana osoba sa Daunovim sindromom posjetili su svoju korisnicu , proveli dan sa njom I uručili joj prigodan poklon.

Bez socijalnih radnika nema odgovornog društva i njegovog napretka

U prostorijama Centra za socijalni rad Berane povodom *Međunarodnog dana socijalnih radnika* organizovani su dani otvorenih vrata. 

Građani naše opštine su imali priliku da razgovaraju sa stručnim radnicima Centra za socijalni rad i da saznaju nešto više o ovoj plemenitoj profesiji i ostalim aspektima interesovanja naših posjetilaca.

Koristimo ovu priliku da čestitamo ovaj važni dan svim zaposlenima u sistemu socijalne i dječije zaštite i ovim putem naglašavamo da nas ovaj datum podsjeća na važnost i značaj koju socijalni radnici imaju u sistemu zaštite.

Međunarodni dan socijalnog rada

Ove godine socijalni radnici širom svijeta obilježavaju 19. mart kao Međunarodni dan socijalnog rada. U skladu sa odlukom Međunarodne federacije socijalnog rada (IFSW), Međunarodni dan socijalnog rada obilježava se svake godine trećeg utorka u mjesecu martu, a usmjerava se na doprinose socijalnog rada društvu i dio je kontinuiranog dijaloga o tome kako se nositi sa socijalnim izazovima širom svijeta.

Centar za socijalni rad Berane poziva sve zainteresovane na "Dan otvorenih vrata" 19.03.2024.godine u trajanju od 12h do 13h.

Dan otvorenih vrata namijenjen je svim građanima koji žele da se upoznaju bliže sa filantropskom profesijom socijalnog rada, koju stručni radnici primjenjuju u svakodnevnom radu.

432425213 802046411950490 2949026933117123488 n

432469381 802046425283822 4055238831128581016 n

Saradnjom do uspjeha

432766844 802038438617954 7445442885777880216 n

Predstavnici Centra za socijalni rad Berane, Marijana Tajić, dipl.spec. pedagoškinja, Marija Stanišić, dipl. psihološkinja i Županjac Andjela, psihološkinja, pripravnik bili su gosti u JU OŠ "Vukajlo Kukalj" u Šekularu. Ovom prilkom stručne radnice su razgovarale sa roditeljima o vaspitanju i obrazovanju djece. Zahvaljujemo  JU OŠ "Vukajlo Kukalj" Šekular na tradicionalno dobroj saradnji kao i roditeljima koji su prisustvovali radionici.

Nastavljena saradnja sa školama

Ucenici JU Srednje strucne skole Berane sa zaposlenima posjetili su Centar za socijalni rad za opstine Berane, Andrijevica i Petnjica. Mladi su iskazali interesovanje za rad Centra i na obostrano zadoviljstvo dali predloge za dalju saradnju.

SARADNJA CENTRA ZA SOCIJALNI RAD I DOMA UČENIKA I STUDENATA

Od strane Centra za socijalni rad Berane, a u sklopu aktivnosti vezanih za edukaciju djece sa ciljem prevencije vršnjačkog nasilja i vandalizma, dana 05.03.2024.godine u prostorijama Doma učenika i studenata u Beranama, realizovana je radionica sa učenicima srednje škole na temu vršnjačkog nasilja. Radionica je bila koncipirana na način što su učenici imali priliku da odgledaju edukativni film na gore pomenutu temu, nadalje kroz diskusiju i roll play uloge učenici zajedno sa predavačima su imali mogućnost da na praktičnim primjerima slikovito prikažu situacije ove društvene pojave. 

Radionici su prisustvovali i uzeli učešće Marija Stanišić dipl.psiholog, Agović Lejla dipl.psiholog, Tajić Marijana dipl.spec.pedagog i Vujović Sanja dipl.socijalni radnik. Pored zaposlenih Centra za socijalni rad, na radionici su uzeli učešće i zaposleni u Domu učenika Milena Kljajić, Ljubica Račić, Gorica Babić i Plavša Đurišić.

Radionica "Asertivna komunikacija"

U prostorijama Centra za socijalni rad u Beranama održna je radionica na temu asertivne komunikacije.

Učešće na radionici su uzeli stariji maloljetnici i zajedno su sa stručnim radnicama Centra za socijalni rad, kroz primjere i roll play uloge uspješno predstavili i prepoznali stilove komunikacije.

Razvijanjem umijeća komunikacije, učenjem da uđemo u iskren i otvoren dijalog mi vježbamo da svoje potrebe uskladimo sa potrebama sredine u kojoj se nalazimo.  

Kroz asertivni dijalog otvara se istinski susret sa drugima, gdje se ne odustaje od svojih potreba i prava ali se ujedno sagovornik trudi da ne povrijedi tuđa prava i da na neki način nađe "tačku susreta" sa sagovornikom i društvom.

Tokom ove radionice učesnici su imali priliku da se bave svojim najčešćim problemima u komunikaciji i da vježbaju kako da komuniciraju uz uvažavanje svojih i tuđih potreba i različitosti.

SARADNJOM DO USPJEHA

Stručne radnice Centra za socijalni rad u Beranama, Sanja Vujović dipl.socijalna radnica i Lejla Agović dipl.psihološkinja su dana 09. 02.2024.godine posjetile JU Dom učenika i studenata u Beranama.

Održan je konstruktivni sastanak na čelu sa direktorem ustanove Doma učenika prof. Goranom Kikovićem, upravnikom službe za smještaj Bismiljak Petrom i Plavšom Đurišićem vaspitačem.

Na sastanku je bilo riječi o unapređenju i nastavku saradnje, razmjeni iskustava u oblasti studentskog i učeničkog standarda i drugim oblastima od zajedničkog interesa.

Socijalni radnik i Medijator zajedno: Partnerstvo za unapređenje života Roma

Socijalni radnici igraju ključnu ulogu u identifikaciji i rješavanju izazova s kojima se suočavaju Romi, a medijatori su ključni mostovi koji olakšavaju komunikaciju i integraciju između zajednice i institucija. Kroz zajednički rad, ova dinamična dva tima zajedno razvijaju strategije koje su prilagođene specifičnim potrebama Roma. Ova saradnja predstavlja ključni korak ka izgradnji mostova razumijevanja, podrške i inkluzije u našoj zajednici i dovodi do poboljšanja života romske populacije. Kroz zajednički rad proistekla je realizacija aktivnosti uručivanja paketa hrane od strane medijatorke RE populacije Tanje Selimović zajedno sa socijalnom radnicom Ankom Vuksanović za četri romske porodice u naselju Talum, Riversajd i Rudeš.  

Pogledaj još novosti - Berane, Andrijevica i Petnjica