SOS1.jpg
SOS1.jpg
Slide 1
Slide 1
previous arrow
next arrow

Najbolja prevencija vršnjačkog nasilja

592023 1827

Dana 05.09.2023.godine u prostorijama NVO Iskra održan je sastanak sa predstavnicama NVO Iskra, Anđela Obradović (klinički psiholog) , Maša Softić (socijalna radnica) , ispred Centra za socijalni rad Berane Lejla Kožar (psihološkinja) i Sanja Vujović (socijalna radnica) 

Tema radnog sastanka je bila vršnjačko nasilje.

Na sastanku je bilo riječi o značajnim elementima ove vrste nasilja, i to:

- statistički podaci istraživanja vršnjačkog nasilja

- izloženost djece nasilju

- rizične grupe djece koje su pod većim rizikom od vršnjačkog nasilja

- prepoznavanje i posledice vršnjačkog nasilja

- prevencija nasilja

- dalji koraci u saradnji

Kako NVO Iskra pruža specijalizovane licencirane savjetodavno-terapijske i socijalno-edukativne usluge iz oblasti socijalne i dječije zaštite, nastavak uspješne saradnje NVO Iskra i Centra za socijalni rad Berane je veoma značajna po djecu koja su bila žrtve vršnjačkog nasilja, a u dijelu uključivanja u specijalizovane radionice, projekte koji su namijenjeni djeci iz ove kategorije.

Nadalje su dogovorene zajedničke aktivnosti sa naglaskom na preventivno djelovanje u ovoj nažalost, dominantnoj društvenoj pojavi.

STOP DJEČIJEM PROSJAČENJU

Dana 01.09.2023.godine, u prostorijama Centra za socijalni rad Berane, u prisustvu predstavnika Uprave policije CB Berane, predstavnika međunarodne organizacije Help, zaposlenih u Centru za socijalni rad i građana Berana, održan je tematski sastanak na temu dječijeg prosjačenja.
Prvi dio sastanka je bio koncipiran na način što su učesnici odgledali dokumentarni film Nikole Vukčevića "Stop dječijem prosjačenju" , nakon čega je kroz konstruktivni dijalog razgovarano o ovom kompleksnom problemu. Učesnici su iskazali zadovoljstvo jer se po prvi put organizovao radni sastanak na ovakav način što je doprinijelo kvalitetu istog.
Cilj sastanka je podizanje svijesti o problemu dječijeg prosjačenja i radne eksploatacije djece koja su žrtve ulice i tokom sastanka su adresirane preporuke za rješavanje istog, kao i donešeni su zaključci sastanka.

 

OBILJEŽEN MEĐUNARODNI DAN SIROMAŠNIH

Ujedinjene nacije su na sjednici  23. decembra 1994. godine odlučile da se 9. avgust obilježava kao Međunarodni dan siromašnih,  kako bi se skrenula pažnja javnosti na siromaštvo i zaštitila njihova prava.

Broj ljudi koji živi ispod granice siromaštva povećao se u proteklih nekoliko godina za 165 miliona,  pokazuje izvještaj Ujedinjenih nacija koji je objavljen u julu mjesecu, ove godine.

Činjenica je da siromaštvo ne poznaje granice dob,pol, vjeru niti  religije.

Povodom 9. avgusta – Međunarodnog dana siromašnih, gošća emisije „Srijedom aktuelno“ na Radiju Berane bila je stručna radnica Centra za socijalni rad Berane ,Andrijevica I Petnjica,  Jovana Došljak. Tom prilikom je govorila o problem siromaštva  I  poručila da  je u fokusu rada Centra za socijalni rad međusektorska saradnja i osnaživanje korisnika za samostalan život bez zavisnosti od materijalnog davanja.

12820232107

12820232108

PORODICA - BEZBJEDNO UTOČIŠTE I SIGURNA LUKA

Povodom Međunarodnog dana porodice, na terasi Hotela "Berane“, organizovana je izložba likovnih i literarnih radova na temu "Moja porodica" , radova koje su beranski osnovci i srednjoškolci dostavili na konkursu koji je organizovao Centar za socijalni rad za opštine Berane, Andrijevica i Petnjica u saradnji sa Opštinom Berane, Centrom za kulturu i Hotelom Berane.

Organizovanjem navedene izložbe u našoj opštini pokazatelj je da se svijest o porodici kao osnovnoj ćeliji društva i dalje gaji među djecom. Direktor Centra za socijalni rad, gospodin Petar Pajković istakao je da nema te brige i nevolje koju ljubav i porodica ne mogu da prebrode kao i da u porodicu treba ulagati  i za nju se zalagati, počev od pojedinca pa do svih aktera društvenog sistema.

Zahvaljujemo se djeci na učešću jer oni su naša budućnost i ulagajući ljubav u naše najmlađe , nemamo razloga za brigu.

БЕРАНЕ : Сарадња Центра за социјални рад са ЈУ ОШ „ Вукашин Радуновић „ Беране

1552023 1817

У оквиру сарадње  Центра за социјални рад са школама стручне раднице Лејла Кожар (психолошкиња) и Сања Вујовић (социјална радница) одржале су састанак са њиховим представницама Леном Шекуларац (психолошкињом) и Тањом Кораћ (педагошкињом).  Тема састанка била је унапређивање сарадње између школе и Центра за социјални рад, договор око заједничких активности као и размјена информација о ученицима и њиховом функционисању у школи.

BERANE : SARADNJA CENTRA ZA SOCIJALNI RAD I OSNOVNE ŠKOLE "RADOMIR MITROVIĆ"

1242023 2337

Stručne radnice Centra za socijalni rad Berane, Andrijevica i Petnjica, Sanja Vujović, socijalna radnica i Lejla Kožar, psihološkinja posjetile su Osnovnu školu „ Radomir Mitrović „ Berane gdje je tokom razgovora sa predstavnicima navedene škole dat poseban akcenat na prevenciji vršnjačkog nasilja kao i na nastavku uključivanja djece iz marginalizovanih grupa i  revenciji ranog napuštanja obrazovnog sistema.

Obje strane su se složile da se samo multidisciplinarnom saradnjom kao i aktivnim uključivanjem roditelja kao pozitivnim primjerom djeci, učenjem primjene nenasilne komunikacije, podsticanjem direktne i otvorene komunikacije tekući problemi mogu se uspješno rešavati i spriječiti njihovo dalje širenje.

BERANE : PREDSTAVA "ANASTASIJA – HRABRO JE GOVORITI O SEBI"

542023 2145

JU Centar za socijalni rad za opštine Berane, Andrijevica i Petnjica u saradnji sa Opštinom Berane i Centrom za kulturu Berane poziva vas na predstavu "Anastasija-hrabro je govoriti o sebi" u četvrtak 06.04.2023.godine sa početkom u 18 časova u sali Centra za kulturu Berane.

Predstava je realizovana u okviru projekta "Proaktivno uključivanje društva i pojedinaca u rad sa djecom i mladima u riziku i djecom i mladima sa problemima u ponašanju kroz format forum teatra", koji su podržale NVU Staze sa partnerskim organizacijama, NVU Djeca Crne Gore i Udruzenje Impuls kroz program „Profesionalno i pravovremeno pružanje usluga nakon Covid-19- PTSD”, a koji se finansira iz sredstava Evropska unija u Crnoj Gori.

Projekat se bavi važnom temom aktivnog uključivanja društva i pojedinaca u rad sa djecom i mladima u riziku, kao i djecom i mladima sa problemima u ponašanju, a usmjeren je na podizanje svijesti zajednice, profesionalaca i šire publike da prepoznaju da ciljna grupa koja se predstavlja projektom ima problem i da nije sama po sebi problem.

Cilj predstave “Anstasija, hrabro je govoriti o sebi“ je edukacija djece i mladih u zajednici, kao i profesionalaca i ostalih članova zajednice kroz životno predstavljanje problema djece koji se nalaze ispod ispoljenog socijalno neprilagođenog ponašanja, kršenja zakona.

Kroz prilagođeni oblik forum teatra (bez interakcije sa publikom) – lične priče djece sa problemima u ponašanju i konkretizovanje apstraktnih sadržaja vijesti o djeci iz novinskih članaka te izvoda iz stručnih i književnih tekstova, prikazani su lični problemi sa kojima se suočavaju i problemi njima bliskih osoba. Kroz više glavnih likova u scenama, sa ciljem razotkrivanja i uticaja na konkretni problem, pozorišnim jezikom ističu i osnovnu strukturu – trijadu odnosa: osoba neprijateljkog ponašanja; osoba koja je napadnuta, povrijeđena, diskriminisana, obespravljena; i osoba koja je posmatrač, pasivno podržava.

BERANE : ZAJEDNIČKIM DJELOVANJEM PROTIV VRŠNJAČKOG NASILJA

2732023 1410

Dana 21.03.2023 godine na inicijativu Centra za socijalni rad Berane, Andrijevica i Petnjica u prostorijama Opštine Berane održan je sastanak predstavnika Opštine Berane, Centra za socijalni rad, Osnovnih škola, Uprave policije i Doma učenika. Tema ovog sastanka bila je vršnjačko nasilje i umrežavanje nadležnih institucija radi rješavanja istog i sprečavanja daljeg širenja.

Tokom sastanka nakon konstruktivne diskusije i aktivnog učešća svih prisutnih kao glavni zaključci navedeni su da je u narednom periodu potrebno realizovati edukativne radionice sa roditeljima i djecom  na temu vršnjačkog nasilja, sprovesti kampanju na nivou lokalne zajednice u cilju boljeg upoznavanja građana i djece šta je vršnjako nasilje, njegove posledice, kome i kada se treba obratiti za pomoć, oformiti međuinstitucionalnu radnu grupu na nivou Opštine sa ciljem umrežavanja i zajedničkog djelovanja.

Istaknut je značaj Nacionalme SOS dječje linije 116-111 koji je dostupan 24h svakim danom i koji služi za pomoč i podršku djeci.

Direktor Centra za socijalni rad Berane, Andrijevica i Petnjica, gospodin Petar Pajković naveo je da će stručni radnici Centra aktivno kao i do sada nastaviti saradnju  sa nadležnim institucijama  kako bi zajedno dali doprinos u sprečavanju i širenju vršnjačkog nasilja. Pružiće se puna podrška, sa ciljem na preventivnom radu kako ne bi dolazilo do situacija da jedno dijete bude povrijeđeno, omalovažavano i osjećalo se nesigurno u školskom okruženje. Svako dijete je zlata vrijedno jer oni su naša budućnost i naša snaga.

Predsjednik Opštine Vuko Todorović i potpredsjednik Damjan Ćulafić istakli su da će Opština pružiti punu podršku u preveciji u borbi protiv vršnjačkog nasilja i da smo svi u sistemu odgovorni i da u okviru svojih nadležnosti moramo pružiti maksimum kako bi se svakom djetetu omogućilo sigurno i bezbjedno okruženje.

Direktori i predstavnici škola su istakli da će učiniti sve da se njihovi učenici osjećaju sigurno u školi, te da će nakon analize trenutne situacije na nivou svojih škola preduzeti dalje aktivnosti koje će doprinijeti unapređenju socijalnih vještina kod učenika.

Uprava policije će pružiti podršku školama, te sarađivati sa nadležnim instuticijama kako bi se nasilje pravovremeno otkrilo i sankcionisalo.

DEBATA: “Sistem socijalne I dječije zaštite je na visokom nivou“

Dana 16.03.2023 godine u Gimnaziji "Panto Mališić" Debatni klub škole realizovao debatu na tezu:

Ovaj dom smatra da je sistem socijalne zaštite u Crnoj Gori na visokom nivou.

Ova debate realizovana je u saradnji  Centra za socijalni rad Berane I Gimnazije “ Panto Mališić “ i bila je to prilika da svi prisutni čuju konstruktivna mišljenja mladih ljudi o tome šta u sistemu socijalne zaštite u Crnoj Gori ne funkcioniše, šta je dobro, a šta treba učiniti da bi se taj sistem nadogradio i doveo do željenog nivoa.

Debateri su pokazali izuzetnu pripremljenost, uvjerljivost i odlične retoričke sposobnosti i sve potkrijepili adekvatnim argumentima i primjerima.

Tim propozicije činili su:

Milica Đurković,

Aleksa Janičić

i Momčilo Lončar,

a tim opozicije:

Sofija Laban,

Hana Ljuca,

i Maša Milićević.

Sudijski panel u sastavu: Sreten Lutovac, Mila Barjaktarović Jelić i Marko Radojević, jednoglasno je donio odluku da je pobjedu u ovoj debati odnio tim opozicije obrazloživši odluku time da tim propozicije jeste dokazao da sistem socijalne zaštite u Crnoj Gori funkcioniše ali da nije uspio da dokaže da je ta funkcionalnost na visokom nivou.

Debati su osim učenika, profesora i direktora Gimnazije Dragana Bubanje, direktora Centra za socijalni rad, Petar Pajković, zaposlenih u Centru prisustvovali i  direktori osnovnih škola iz Berana, predstavnici medija, NVO, kao i drugih institucija uključenih u sistem socijalne zaštite i tako na najbolji način učinili da se na širem planu čuje glas mladih ljudi o ovom važnom pitanju.

Po završetku debete, učesnicima je uručen simboličan poklon ispred Centra za socijalni rad a pobjednicima debate,  sponzog restoran “Monte Karlo“ obezbjedio je ručak u svom lokalu. 

NASTAVLJENA USPJEŠNA SARADNJA SA CRVENIM KRSTOM

1432023 1910

U prostorijama opštinskog Crvenog krsta održan je sastanak stručnih radnica Centra za socijalni rad Berane sa saradnicima koji su angožovani u realizaciji usluge Pomoć u kući.

Saradnjom  JU Centar za socijalni rad Berane,Andrijevica I Petnjica nastavlja se sprovođenje usluge podrške za život u zajednici – pomoć u kući starijim licima.

Usluga pomoć u kući namijenjena je starijim, hronično oboljelim licima koja nisu u stanju da se sama o sebi staraju; usamljenim i nemoćnim starijim osobama, sa teškoćama u samostalnom održavanju domaćinstva koja uslijed nemoći ili smanjenih funkcionalnih sposobnosti nisu u stanju da žive bez pomoći drugih lica.

Postupak za ostvarivanje prava na uslugu pomoć u kući pokreće se i ostvaruje preko JU Centar za socijalni rad Berane,Andrijevica I Petnjica  , na zahtjev zainteresovanog lica-korisnika.

U cilju zaštite starih lica kao I za njihov opstanak u zajednici u kontinuitetu će se nastaviti saradnja između ove dvije ustanove.

Pogledaj još novosti - Berane, Andrijevica i Petnjica