SOS1.jpg
SOS1.jpg
Slide 1
Slide 1
previous arrow
next arrow

Servisi

Dnevni boravak za stare

JU Centar za socijalni rad za opštine Nikšić, Plužine i Šavnik je 06. februara 2012. godine realizovao projekat Dnevni boravak za stare koji je tada bio prvi servis te vrste u Crnoj Gore. Uz podršku UNDP-a otvorena su još dva Dnevna boravka, 25. septembra 2015. godine i 10. februara 2016. godine.

Voditi brigu o starima i omogućiti im da osjete blagodeti treće dobi kroz animiranje, ispunjavanje slobodnog vremena kvalitetnim sadržajima, razgovor i uključivanje u društveni život, a sve to uz stručan kadar i osmišljen program najbolji je način podrške starim osobama na lokalnom nivou.

U okviru rada Dnevnog boravaka pružaće se sledeće usluge svakog radnog dana od 8 do 16 časova: razgovori i druženje u cilju prevladavanja usamljenosti i socijalne izolovanosti; organizovanje sportskih i kulturnih dešavanja (organizovanje pjesničkih večeri, guslarskih večeri, posjeta pozorišnim predstavama i drugim institucijama); organizovanje izleta i obilazaka kulturno istoriskih spomenika, organizovanje društvenih igara u okviru boravka (šah, domine, karte, ručni radovi); korišćenje biblioteke i čitanje dnevne štampe; jedan besplatan obrok i dnevno posluženje (kafa, čaj, sok); psihosocijalna podrška; pružanje sitnih medicinskih usluga (mjerenje pritiska, šećera u krvi) i savjetodavno-edukativne radionice.

Usluge Dnevnih boravaka za stare mogu koristiti osobe starije od 65 godina koje su pokretne bez obzira na materijalni status u skladu sa Pravilnikom o radu servisa. Prioritet imaju samohrane osobe i osobe koje žive same.

Opština Nikšić je kao partner u projektu ustupila na korišćene objekte u kojima se realizuju aktivnosti ovog servisa. Dnevni boravak za stare I se nalazi u ulici Vardarskoj 3, kapaciteta je 20 osoba, Dnevni boravak za stare II u ulici VI Crnogorske S5 kapaciteta 30 osoba i Dnevni boravak za stre III na Duklu kapaciteta 20 osoba.

 

 

Gradski vešeraj

U okviru kampanje „BUDI ODGOVORAN” u septembru 2015. godine Centar je razvio još jednu socijalnu uslugu Gradski vešeraj. Gradski vešeraj je prvi socijalni servis ove vrste na teritoriji Crne Gore. Cilj ovog projekta je radno angažovanje dvije osobe sa invaliditetom, kao i besplatno pružanje usluga pranja i peglanja veša ugroženim kategorijama stanovništva: samohranim licima starijim od 65 godina, korisnicima Dnevnih boravaka za stare, korisnicima Dnevnog centra za djecu sa smetnjama u razvoju i ženama koje su žrtve nasilja smještenim u skoloništu SOS-telefon.

Usluge Gradskog vešeraju su dostupne svim građanima i privrednim društvima koji će putem donacija pomogati u radu ovog servisa i servisa Dnevni boravak za stare.

Opština Nikšić je kao partner u projektu ustupila na korišćene objekat koji se nalazi u ulici Vardarska br. 5 i koji se koristi za potrebe ovog servisa.

 

 

JU Dnevni centar za djecu sa smetnjama u razvoju - Nikšić

 

DC NKOpština Nikšić u partnerstvu sa Ministarstvom rada i socijalnog staranja i Udruženjem roditelja, otvorila je Dnevni centar za djecu sa smetnjama u razvoju, koji je počeo sa radom 15.06.2010 godine. Osnovni cilj ovakvih servisa je deinstitucionalizacija ovih ciljnih grupa, prevashodno da se zadrže u porodičnom okruženju.

Plac je površine 1.376 m2 sa objektom ukupne površine 371,71 m2 i to Dnevni centar, koji ima korisnu površinu od 301,43 m2, a prostorije Udruženja roditelja djece sa smetnjama u razvoju Nikšić 70,18 m2.

 

http://www.dnevnicentarnk.me/

Pogledaj još novosti