JU Centri za socijalni rad

Crna Gora

latinica
ćirilica
SOS1.jpg
SOS1.jpg
Slide 1
Slide 1
previous arrow
next arrow

Memorandum o saradnji na temu prevencije i suzbijanja vršnjačkog nasilja

5 1280x765 1 1024x612

JU Centar za socijalni rad za Prijestonicu Cetinje predložio je Memorandum o saradnji sa relevantnim lokalnim instutucijama i organizacijama Cetinja na temu prevencije i suzbijanja vršnjačkog nasilja.

Direktor Centra, Dejan Milošević kazao je da će dokument, nakon razmatranja, eventualnih sugestija i prijedloga biti potpisan u naredne dvije sedmice.

Mi smo otvoreni za sugestije, eventualne primjedbe. To je nešto što smo uvidjeli da u ovom momentu može da pospiješi saradnju svih nas, da budemo ekspeditivni, da u ranoj fazi tih problemam budemo tu, oni koji će pravovremeno reagovati i na pravi način. Ono što do nas dođe konkretno od vas, mi smo kadri kapacitetima i kadrovski, da taj problem riješimo zajedno sa vama. Negdje se nadam, da ta četiri nivoa od roditelja, do škola preko Centra, nikada neće doći do policije. To je ono čemu svi težimo i čemu se svi nadamo – kazao je Milošević.

Psihologica Centra Milica Krivokapić, zadužena za ovaj slučaj, kazala je da je zamisao formiranje lokalnog tima koji bi se bavio prevencijom i suzbijanjem vršnjačkog nasilja a koji bi činili odgovorna lica institucija i organizacija koje je Centar prepoznao kao ključne u ovoj problematici.

Smatramo da je jako važno da se djeca od najranijeg uzrasta prate. Da se uključimo svi zajednički, svako iz oblasti svojih nadležnosti kako bismo što prije reagovali kad procijenimo da postiji rizik da se neka problematična ponašanja kod djece razviju – objasnila je Krivokapić.

3 1280x720 1 1024x576

Predloženi Memorandum, prevashodno je usmjeren na obrazovne institucije, koje poručuju da sa Centrom sarađuju jer on, između ostalog ima određene nadležnosti koje te kao ustanove nemaju, kazala je vd direktorice OŠ „Lovćenski partizanski odred”, Danijela Bokan.

Mislim da bi bilo dobro da se čuje neka inicijativa o izmjenama, u smislu davanja određenih ingerencija i ovlašćenja školama. Dakle, izmjene normativa i postojećih pravilnika, jer kao što znate, škole nemaju istovremeno pravo i na pedagoga i psihologa – kazala je Bokan.

Škola „Njegoš“ nije imala vršnjačkog nasilja više neke nestašluke koji se prečesto ponavljaju, i koje se trudimo da iskontrolišemo. Zahvaljujemo se Centru na saradnji, kao i na ovoj današnjoj inicijativi za koju vjerujem da će biti uspješna – kazala je direktorica te škole, Adrijana Aleksić.

Naš tim radi aktivno na jačanju kompetencija roditelja i ne prepuštamo ništa slučaju. Imamo djece koja već pokazuju predispozije za neko devijantno ponašanje. Kroz roditeljske sastanke kao što su kazale koleginice, nama uvijek dođu oni koji imaju solidno roditeljstvo i nemaju problem sa djecom, a oni koji bi zaista trebali rijetko, ili skoro nikada ne dođu. Znate zašto? Zato što misle da će biti osuđivani za svoje roditeljstvo, napadnuti. Međutim, ja se ne slažim sa tim – kazala je vaspitačica Dragana Vujović, koja 35 godina radi sa djecom u predškolskoj ustanovi.

Ono što ističemo godinama unazad jeste neposvećenost, nedolazak tj. neprisustvo roditelja sastancima odjeljenja i Savjetu roditelja. Imali smo i situaciju da nemam kvorum za sastanak posvećen problemu s vršnjačkim nasiljem – kazala je predsjednica Savjeta roditelja OŠ „Njegoš“, Milena Jovanović.

1 1280x720 1 1024x576

Sada se bavimo posljedicama, a važno je raditi na prevenciji koja kreće od vrtića, poručila je psihologica JU „Doma zdravlje“ Cetinje, Marija Perišić.

Što se tiče samog rada sa roditeljem, voljela bih, kao neko ko radi dugo ovaj posao, da kažem da nema promjene kod djeteta bez rada sa roditeljima. Konkretno, metodologijom kojom se ja bavim… ne možeš da dovedeš dijete kod psihologa i kažeš izvoli „prepravi ga“. Psiholog je taj koji će dati roditelju smjernice kako da postupa sa djetetom, i kako da ga revaspita, da tako kažemo. Da ne ulazim u dio toga koliko postoji roditeljske volje, kapaciteta, snage zainteresvovanosti, i svega ostalog bez čega smo mi prosto nemoćni da pomognemo –  kazala je Perišić.

U Članu 2. koji se odnosi na oblasti i oblike saradnje, sadržani su prijedlozi koji bi iz ugla Centra bili djelotvorni po pitanju rješavanja problema.

Sastanku su prisustvovali direktorica JU „Gimnazija” Sanja Jelić, direktor JU „Dom zdravlja” Marko Radović, predstavnici RTV Cetinje i RTVCG, kao i Prijestonice Cetinje, koji su istakli važnost uvezivanja relevantnih institucija i njihovog zajedničkog djelovanja.

 

Mapa - JU Centri za socijalni rad

mapa centri

faq


propisi


prava


korisnici

„Nasilje u porodici-Putokaz ka izlazu“

Krenimo zajedno

Mapa podrške za žene žrtve porodičnog nasilja 

krenimo zajedno mapa


 

mapa osi 2


logo parakcg


disability logo


logo ckcg

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Pogledaj još novosti