JU Centar za socijalni rad za opštine

                                                                    Bar i Ulcinj

SOS1.jpg
SOS1.jpg
Slide 1
Slide 1
Slide 1
Slide 1
Slide 1
Slide 1
previous arrow
next arrow

međunarodni dan socijalnog rada

Danas se obilježava Međunarodni dan socijalnog rada. Tim povodom, za Radio Bar i Bar Info, govorile su direktorica Centra za socijalni rad Bar, Biljana Pajović, voditeljka slučaja u Centru za socijalni rad Bar, Jadranka Dragović i socijalna radnica u Domu zdravlja Bar, Jelena Čejović.

“Ove godine socijalni radnici širom svijeta obilježavaju 21. mart kao Međunarodni dan socijalnog rada. U skladu sa odlukom Međunarodne federacije socijalnog rada, ovaj dan se obilježava svake godine trećeg utorka u mjesecu martu, a usmjerava se na doprinose socijalnog rada društvu i dio je kontinuiranog dijaloga o tome kako se nositi sa socijalnim izazovima širom svijeta”, objašnjava direktorica barskog Centra za socijalni rad, Biljana Pajović. 

Ona podsjeća da je „humanost na djelu“ sinonim za socijalni rad. Humanost  ili čovječnost je, kako navodi, aktivan odnos prema ljudskim vrijednostima, posebno prema drugim ljudima. Humanost posebno podrazumijeva brigu prema ljudima koji nijesu u mogućnosti da zadovolje svoje osnovne ljudske potrebe.

“Socijalni rad, osim što je praktična, priznat je i kao naučna disciplina. Iako je kao naučna disciplina relativno mlada (od kraja 19. vijeka) ljudska težnja za opštim blagostanjem i dobročinstvom, kao jezgro socijalnog rada, stara je koliko i ljudski rod. Bitna odlika profesionalnog socijalnog rada jeste i njegova multidisciplinarna naučna zasnovanost. Socijalni radnici pomažu ljudima da se suoče sa mnogim izazovima, mogu da utiču da se život čovjeka promijeni iz korijena”, navodi Pajović.

Opširnije...

8320231256

Gošća Vjere Knežević Vučićević u emisiji “Sunčanom stranom ulice” Radio Bara bila je magistarka Andrijana Raković, psihološkinja u Centru za socijalni rad. Tema razgovora je, vječito aktuelna – „Roditeljstvo i porodica“.

RB/BI: Susret u studiju Radio Bara otvorićemo pitanjem sa kojim problemima se najčešće srijeću roditelji današnjice?

Raković: Kao što je poznato, roditeljistvo predstavlja uvijek veliki izazov, prvenstveno iz razloga što svaki razvojni period u djetinjstvu predstavlja misiju za sebe. Svaki period nosi specifične potrebe i roditelj mora na njih da odgovori. Porodica u kojoj raste predškolsko dijete, ima za to doba uobičajne poteškoće i roditelji su u obavezi da pronađu način kako da se one što bezbolnije premoste. U periodu adolescencije problemi su značajno drugačije prirode, posebno iz razloga što se tada uticaj porodice smanjuje, a do izražaja dolazi uticaj društva, odnosno socijalne sredine.

RB/BI: Koliko i na koji način stručni tim Centra za socijalni rad može da pomogne i roditeljima i djeci?

Raković: Centar za socijalni rad prvenstveno radi savjetodavno, pružamo psihosocijalnu podršku i pomoć – kako djetetu, tako i kompletnoj porodici. Svako dijete je individua za sebe, tako da nemamo određene recepte, niti metode primjenljive za sve, već svako dijete iziskuje poseban rad.

RB/BI: Kada Vam se, Andrijana, roditelji obrate za pomoć, i koja je procedura ugovaranja susreta, kakav je tok samog procesa?

Raković: Svaki roditelj može da se obrati Centru za socijalni rad, bilo zbog neke informacije, ili pružanja konkretne stručne pomoći kada je u pitanju roditeljstvo. Istekla bih saradnju Centra za socijalni rad sa svim ostalim relevantnim institucijama koje, svakako, mogu da pomognu u radu, kako nama, tako i roditeljima – Centar za mentalno zdravlje, Savjetovalište pri Domu zdravlja, škole, kao i Centar za djecu sa posebnim potrebama.

RB/BI: Da li su roditelji iskreni, kakva su vaša iskustva? Jesu li spremni da priznaju greške i propuste?

Raković: Podrazumijeva se da je roditelj koji se obrati Centru za socijalni rad uvidio propuste i greške, odnosno svoju nemoć u  odgajanju djeteta, iz čega i proizilazi spremnost da od nas zatraži pomoć. Naravno, mi nemamo bilo kakvih predrasuda i negativnih mišljenja o roditelju koji se obrati Centru. Uvijek smo otvoreni da pomognemo i razjasnimo dileme i rizike koje nose određeni periodi odrastanja i formiranja zrele ličnosti.

Opširnije...

IMG 5da50d50950df2de4bdbe6c7b8bdb717 V

Dana 28.02.2023. godine, Centar za socijalni rad za opštine Bar i Ulcinj posjetile su izvršna koordinatorka Centra za romske inicijative Fana Delija i psihološkinja Jovana Knežević.

Povod sastanka bio je predstavljanje projekta ''Udruženi u ostvarivanju dječijih prava'' koji je podržan od strane UNICEF-a u Crnoj Gori i koji se implementira od strane NVO ''Centar za romske inicijative'' - Nikšić.

Jedan od ciljeva projekta jeste promocija dva licencirana servisa organizacije, usluga psihološkog savjetovanja i nacionalnog SOS telefona za potencijalne i žrtve dječijih ugovorenih brakova.

Navedeni servisi su dostupni i prepoznata je potreba saradnji sa centrima za socijalni rad, kako bi se na adekvatan način reagovalo i međusobnim djelovanjem radilo na spriječavanju pojave dječijih ugovorenih brakova.

Centar za socijalni rad i Orijent 1323 0840

Predstavnice Centra za socijalni rad posjetile su NVO „Orijent“ i uručile im zahvalnicu zbog dobre saradnje koja između ove dvije ustanove traje gotovo deset godina.

Kako je za Radio Bar i Bar Info istakla direktorica Centra, Biljana Pajović, tokom posjete su predstavnike ove organizacije informisale o problemima sa kojima se suočavaju.

„Zbog zabrane isplate jednokratnih novčanih pomoći koju imaju Centri za socijalni rad, a usljed raspisivanja predsjedničkih izbora, u proteklom periodu nije bilo isplata pomoći od strane Centra za socijalni rad Bar. Brojni pojedinci se redovno obraćaju našoj ustanovi sa zahtjevom za ovim vidom pomoći. Iako su opravdani, mi kao Centar, nažalost, u ovom periodu nijesmo u mogućnosti da im izađemo u susret i odgovorimo njihovim potrebama“, istakla je Pajović.

Ona je objasnila da je u pitanju socijalno izuzetno ugrožena kategorija građana, posebno u svijetlu povećanja troškova života uslovljenih ogromnim rastom cijena brojnih roba i usluga.

„Iz tog razloga, pomoć od organizacija koje su po svom humanitarnom radu prepoznate u Baru, je od nemjerljivog značaja. Ova NVO već dugi niz godina pomaže najugroženijim kategorijama stanovništva“, podsjeća Pajović.

Tokom sastanka razmatrani su i iznijeti predlozi za unaprjeđenje položaja socijalno ugroženih građana Bara.

„Poseban fokus tokom posjete je stavljen i na korisnike materijalnog obezbjeđenje porodice. U ovom trenutku u Baru 270 porodica koristi pravo na materijalno obezbjeđenje porodice. Iako ovo pravo mogu iskoristiti porodice u stanju socijalne potrebe, u Baru ga, ipak, koristi mali broj od onih koji žive u nemaštini. Organizacija ’Orijent’ se kontinuirano bavi humanitarnim radom i ima dosta realne slike sa terena, pa su ovi podaci ključni za pružanje socijalnih usluga“, objasnila je Pajović.

„Zahvaljujemo se direktorici Pajović na posjeti i lijepom gestu, a njoj i saradnicima želimo puno uspjeha u radu i nadamo se i budućoj dobroj saradnji i uspjesima“, kazali su iz NVO „Orijent“.

Dogovoreno je da se dobra praksa uzajamne podrške nastavi i ubuduće, kako bi se zajednički djelovalo u cilju pružanja pomoći onima kojima je to najpotrebnije.

Preuzeto sa: Centar za socijalni rad i NVO Orijent pomažu materijalno ugrožene (barinfo.me)

IMG 20230223 104538 page 0001

Danas, 23.02.2023. godine direktorica Centra za socijalni rad za opštine Bar i Ulcinj, Biljana Pajović  i stručna radnica Centra, Jadranka Dragović, shodno programu rada Centra i saradnji sa institucijama i organizacijama na lokalnom nivou, posjetile su Caritas barske nadbiskupije i Barsku nadbiskupiju. 

Nadležni nadbiskup barski monsinjor Rok Đenlešaj i direktor Caritasa Marko Đelović, zajedno sa predstavnicima Centra, razgovarali su o potrebama stanovništva koji su u riziku od siromaštva i lošeg materijalnog statusa.

Caritas Barske nadbiskupije je dugogodišnji partner u realizaciji pomoći upućene porodicama sa lošim materijalnim statusom. Riječ je o podršci u vidu prehrambenih i higijenskih proizvoda, školskog pribora, bebi opreme za lica koja nisu u stanju da te potrebe zadovolje. U ovom periodu, kada Centar nije u prilici da odobri jednokratne novčane pomoći, ovaj vid saradnje sa humanitarnim organizacijama je od velikog značaja.

Saradnja svih institucija i organizacija na lokalnom nivou je prepoznata kao neophodna, kako bi se na potrebe stanovništva blagovremeno reagovalo.

Nadbiskup barski monsinjor Rok Đenlešaj je tokom posjete izjavio da društvo mora biti jednako odgovorno koliko i pojedinac, da odgovori na potrebe, jer prvenstveno, od porodice počinje sve. Kako je istakao, tu djeca rastu, razvijaju se i usvajaju obrasce ponašanja. Kada su na tom nivou sve potrebe zadovoljene sve ide lakše, a kada nisu, onda je potrebna dodatna podrška i preispitivanje gdje smo pogriješili, naglasio je nadbiskup barski monsinjor Rok Đenlešaj. 

29122022 2105

Kao i prethodnih  godina krajem decembra  Rotary klub Bar, na čelu sa predsjednicom ovog kluba Anitom Radulović,  dijeli djeci koja se nalaze na evidencijama Centara za socijalni rad, poklon paketiće koje za njih pakuju djeca istog uzrasta iz Engleske.

Mališani su  dobili namjenske paketiće, pakovane po polu i za uzraste od 1 - 3, od 4 - 7 i godina, a u njima se najčešće nalaze  higijenski i školski pribori, igračke,  kao i pisane dječije čestitke.

Za Centar za socijalni rad Bar opredijeljeno je više od 50 paketića.

Centar za socijalni rad za opštine Bar i Ulcinj upriličio je danas u holu Kulturnog centra dodjelu novogodišnjih poklona djeci iz hraniteljskih porodica. Uz prisusutvo predstavnika Centra i Opštine Bar, koja je, obezbijedila i novčana sredstva, 37 mališana obradovano je paketićima, ali i lijepim riječima kojima su im se obratili darodavci.

Direktorka Centra za socijalni rad u Baru, mr Biljana Pajović je naglasila da je “ovo period kada su ljudi najviše okrenuti darivanju, a pružanje pomoći osjetljivim grupama stanovništva, među kojima su i djeca bez roditeljskog staranja je, uz to, i humano”.

“Ne znači da ne treba da budu dobri ljudi ni ostatak godine, ali nekako u ovom periodu se najviše okreću raznim oblicima pomoći. Uoči raznih praznika u predstojećem period, fokus se stavlja i na značaj porodice u čovjekovom životu”, istakla je Pajović koristeći  priliku da se zahvali donatorima, humanim ljudima i djelatnicima iz naše opštine, „koji su doprinijeli dječijoj radosti uplatom finansijskih sredstava, najprije Opštini Bar, AD Luka Bar koja je za svih 37 mališana obezbijedila prigodne poklone, kao i zaposlenima u ovom Centru, firmama  i pojednicima koji su željeli da ostanu anonimni“.

Pokloni koji su podijeljeni su personalizovani i odabrani sa puno ljubavi i pažnje.

„Na taj način im šaljemo poruku da mislimo na njih i da nam je bitan njihov osmjeh“, saopštila je za Radio Bar i Bar info psihološkinja u Centru za socijalni rad, mr Andrijana Raković

„Ove godine, poklone smo namijenili i za djecu koja su na porodičnom smještaju – hraniteljstvu Ulcinju (njih osmoro) i jednog dječaka iz te opštine koji je u Dječijem domu „Mladost“ u Bijeloj. Saradnja, kako sa hraniteljima, tako i sa djecom je stalna i intenzivna tokom cijele godine. Pružamo im podršku, obilazimo ih i sarađujemo sa svim relevantnim institucijama”, naglasila je Raković.

Iz Centra za socijalni rad sa ponosom ističu činjenicu da od ove godine  nijedno dijete sa teritorije barske opštine nije smješteno u Domu u Bijeloj, ponajviše zahvaljujući promociji hraniteljstva, koju je Centar organizovao kroz Dane otvorenih vrata, a koji je naišao na veliki odziv sugrađana zainteresovanih da pomognu.

Opština Bar, tradicionalno, ne zaboravlja mališane iz ove kategorije stanovništva pred novogodišnje praznike.

Predstavnica Sekretarijata za lokalnu samoupravu, Branka Delibašić, osim poklon – paketića, uručila im je i novčana sredstva koja su ove godine uvećana, pa umjesto dosadašnjih 50, svako dijete dobija po 100 eura.

„Dječjoj radosti u holu JU Kulturni centar doprinijeli su i ‘Hemosan’ d.o.o., ‘Mobileland’, ‘Gomi mont’, ‘PGS Montenegro’, ‘Allegra Montenegro’, notar Škopelja, ‘NP Company’, ‘Jadroagent’, ‘Plavi Jadran’, laboratorija ‘Dr Vuksanović’, hotel ‘Princess’, ‘Femić co’, ‘Rapex co’, ‘Dadi export’, poliklinika ‘Dr Zejnilović’, ‘Zenšped’, vrtić ‘Winnie the pooh’, konoba ‘Makina Vučinića’ i Fakultet za poslovnu ekonomiju“, zaključuju, uz veliku zahvalnost svima, iz Centra za socijalni rad.

Preuzeto sa: Divan znak pažnje Centra za socijalni rad, Opštine i donatora (barinfo.me)

FOTO ILUSTRACIJAFOTO ILUSTRACIJA

Pojava društvenih mreža i onlajn nasilje dobija sve veći zamah i oblici nasilja se transformišu. Svjedočimo nevjerovatnoj količini surovosti među djecom, upozorava psiholog Vesna Jukić

Vršnjačko nasilje u školama i van njih je problem koji je u poslednje vrijeme dostigao zabrinjavajuće razmjere i kojim se udruženo moraju boriti država, obrazovne institucije i roditelji. Rješavanje ovog problema je jedan od najvećih izazova za obrazovne institucije 21. vijeka, ali za društvo u cjelini.

Pošast vršnjačkog nasilja nije zaobišla ni grad pod Rumijom u šta smo se uvjerili u razgovoru sa psihologom Vesnom Jukić iz ovdašnjeg Centra za socijalni rad koja tvrdi da evidentirani bojni slučajevi nasilja među djecom. Naglašava da je za rješavanje ovog problema neophodno djeci omogućiti zdravo i bezbjedno okruženje i kroz razne preventivne metode spriječiti svaki vid nasilja.

– Neophodno je raditi na prevenciji vršnjačkog nasilja i to na način da djeca od najranijih školskih dana budu uključena u radionice. Dječaci, prvo iz kuće, a kasnije u vrtiću i školi, treba da nauče da se međusobno poštuju i uvažavaju, da nasilje nije odgovor, da drug nije meta, da loše ponašanje nije prihvatljivo. U okviru porodice se jako puno mora raditi sa djecom koja su počinioci vršnjačkog nasilja. Moram da kažem da to nisu samo djeca koja potiču iz disfunkcionalnih porodica, već iz svih., sada se može reći da je vršnjačko nasilje najdominantniji oblik nasilja – kaže Jukićeva i ističe da ono već poprima razmjere pandemije.

– Pojava društvenih mreža i onlajn nasilje dobija sve veći zamah i oblici nasilja se transformišu. Mi kao djeca, a spadam u stariju generaciju, znali smo da se ne volimo, da se posvađamo, potučemo, ali bi posle toga nastavili normalno da se družimo. Sada svjedočimo mržnji, zloj krvi, nevjerovatnoj količini surovosti. Ne staju dok ne povrijede žrtvu koju su zacrtali! Čak i kad je povrijede, oni ne prestaju. Imamo slučajeve gdje po 10-15 učenika napadaju jednog. I u našoj sredini imali smo takve slučajeve. Kad se vratimo u ta ranija vremena, mi smo imali takvo vaspitanje da, ako neko napadne slabijeg, obično je uskakao treći da to prekine ili odbrani slabijeg. Danas to nije slučaj. Djeca koja trpe vršnjačko nasilje mogu da budu i najbolji učenici, tiha djeca, oni koji trenutno prolaze kroz neki problem... Vjerujte da nasilnici znaju da izaberu koga će da stave kao metu, a onda su nemilosrdni. Zaista nemilosrdni – ističe ona.

Obrazac ponašanja u porodici

Dijete, posebno dječak koji je odrastao u porodici, gdje je otac dominantno bio nasilan, ne zna za drugi obrazac ponašanja. Njemu žena nije predmet poštovanja, već nešto čime može da upravlja na razne načine, a ako to ne dovodi do cilja, on može da upotrijebi silu. Na žalost, dječaci iz porodica u kojima je bilo nasilja obično postanu nasilni i problematični, i u periodu adolescencije budu jako agresivni. Takođe su skloni da koriste psihoaktivne supstance, i svi oblici rizičnog ponašanja su prisutni u njihovom odrastanju. Djevojčice, opet, imaju submisivan oblik ponašanja, povučene su, tihe, sa manjkom samopoštovanja, biraju dominantne partnere, što negdje isto tako oslikava poziciju majke, koja je uvijek bila tiha, izbjegavala je svađe, nije se direktno suprostavljala nasilniku. One su uočile da je taj obrazac donekle normalan za njih, iako, naravno, nije i ne smije da bude, upozorila je Jukićeva.

Prema njenim riječima, nakon što se prijavi slučaj vršnjačkog nasilja, u Centru rade sa njima i sa kompletnom porodicom.

– Svi su oni uključeni i moraju sa nama provesti određeni period da vidimo na koji način će se razvijati situacija, da li je dijete usvojilo promjene u ponašanju, da li su i dalje zadržani nasilni obrasci. Nekad se i mi zapitamo kolika količina ravnodušnosti postoji kod djece, iako su suočeni i sa sudskim postupcima i sa tužilaštvom, policijom, centrima za socijalni rad – kaže Jukićeva.

S obzirom na učestalost nasilja nad ženama i djevojčicama, Jukićeva ih ovim putem poziva da dođu u Centar za socijalni rad, da popričaju i objasne o čemu se radi i čemu su sve izložene.

– Nadam se da će nakon toga i uz našu podršku i pomoć, uspjeti da izađu iz svega toga – poručila je ona.

Preuzeto sa: ДАН - Prevenciјom do dјetinjstva bez nasilja (dan.co.me)

01

O kampanji „16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama“ na programu Radio Bara sa psihološkinjom Vesnom Jukić, koja radi u barskom Centru za socijalni rad razgovarala je Ivanka Leković.

RB/BI: Sigurni smo da je nasilje nad ženama u fokusu Centra za socijalni rad tokom čitave godine.

Jukić: Tako je, centri za socijalni rad imaju jako važnu ulogu u procesu zaštite od nasilja, koje uključuju posebne aktivnosti Centra i koordinaciju sa svim službama koje mogu da zaštite žrtvu u postupku nasilja. Tu prije svega mislim na policiju, pravosudne organe, zdravstvene i obrazovne institucije, kao i organizaciju civilnog sektora. Centar za socijalni rad je koordinator svih tih aktivnosti, shodno Zakonu o socijalnoj i dječjoj zaštiti i Zakonu o zaštiti od nasilja u porodici. Osim što koordinišu svim aktivnostima, Centri za socijalni rad prate žrtvu duži vremenski period na njenom putu ili rehabilitacije, ili izlaska iz začaranog kruga nasilja. Prisutni su i kada se jedan takav događaj desi, jer istraživanja su pokazala da je žena spremna da prijavi nasilje tek nakon sedam do osam godina intenzivnog trpljenja nasilja. To takozvano osnaživanje žene, po meni je izostalo u našem društvu, uvijek se pozivamo na to da smo i dalje patrijarhalno društvo.

02

RB/BI: To je ona čuvena rečenica: Trpi, sve smo mi trpjele.

Jukić: Jeste, kao i: Ništa to nije strašno i ako je vikao, ako je slomio i ako je jednom, možda i udario. Nedavna istraživanja UNICEF-a su jasno pokazala da većina naših stanovnika i dalje misli da šamar nije nasilje, da vikanje nije nasilje, da prijetnje nisu nasilje… Kampanja „16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama i djevojčicama“, posebno napominjem i djevojčicama, upravo treba da informiše javnost i da skrene pažnju na velik i ozbiljan državni problem, da izađemo iz šablona da se to dešava u porodičnom krugu i da je to porodični problem. Ne, to nije problem samo te porodice, niti je privatna stvar, to je problem države i društva. Potpisivanjem Istanbulske konvencije i donešenim zakonima, mi smo se kao država obavezali da ćemo štititi svaku žrtvu nasilja i da ćemo počinioca privesti pravdi. Moram da kažem da je nasilje sistemski problem, da ne postoji institucija koja samostalno može da ga riješi i da je međusobna povezanost i sinergija u postupanju nešto što će svaki slučaj nasilja riješiti. Ili, ako jedna karika izostane, do rešenja problema neće doći. Ova, takozvana narandžasta kampanja, koja počinje 25. novembra, na Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama i djevojčicama, simbolično se završava 10. decembra, Međunarodnim danom ljudskih prava, te je na globalnom nivou prihvaćeno da je nasilje nad ženama i djevojčicama nešto što predstavlja globalno kršenje ljudskih prava i najteži oblik diskriminacije.

RB/BI: Ipak, bilo je žena koje su u posljednjih nekoliko godina, izgubile život u porodičnom nasilju. Ti slučajevi su opomena i centrima za socijalni rad i svim institucijama koje se bave zaštitom ljudskih prava.

Jukić: Nažalost, svjedoci smo da je u Crnoj Gori bilo više slučajeva femicida, nad čim treba svi duboko da se zamislimo i vidimo gdje su naše lične, institucionalne i društvene greške, na koji način se treba prilaziti žrtvi nasilja, na koji način se treba kažnjavati nasilnik i na koji način se treba štititi kompletna porodica od jednog nasilnika. U tu svhu, mi u centrima za socijalni rad se, kada su u pitanju slučajevi nasilja nad ženama, trudimo da ženama objasnimo šta su sve koraci koje moraju da preduzmu. Imali smo prilike da vidimo zašto su odustajale, sjećam se odlično predavanja čuvenog profesora iz Amerike, koji nam je tada objasnio da još nije sreo nasilnika koji mu je bio antipatičan. Nasilnici su jako dobri manipulatori.

Opširnije...

281122 1918

Dana 28.11.2022. godine, shodno planu posjete i saradnje sa vaspitno obrazovnim ustanovama u Baru, održan je sastanak u Osnovnoj školi "Kekec". Sastanku su prisustvovali.direktorica Centra za socijalni rad Biljana Pajović, Katica Kovač- socijalna radnica, rukovodilac Službe za djecu i mlade, Vesna Jukić, psiholog- supervizor Centra,  Azra Čindrak, socijalna radnica, Dragan Marković, direktor skole, Nataša Jovanović pedagogica škole i Radmila Petrović, učiteljica. Predmetna nastavnica je bila  u ulozi odjeljenskog starješine učenika o kojem smo razgovarali.

Tema razgovora je  i sve više prisutno vršnjačko nasilje, kao i prepoznavanje potencijalnih žrtvava porodičnog nasilja. Tokom posjete upoznati smo sa aktivnostima koje preduzima ova škola u cilju prevencije vršnjačkog nasilja, kroz međuvršnjačku edukaciju, kao i tima za vršnjačku edukaciju. U ovoj školi, najveći fokus je usmjeren na djecu koja pohađaju VI I VII razred, kada su ova predavanja u pitanju.

Kao dobar, pokazao se i program Unicefa Moje vrijednosti i vrline, koji se sprovodi u ovoj školi.

Planirani su i dalji koraci koji se mogu preduzeti iz domena nadležnosti, koje ima svaka od navedenih ustanova.

Ovim putem izražavamo zahvalnost direktoru, pedagogu i učiteljici ove škole, na ljubaznom  prijemu.