Ivan Mitrović, direktor Centra za socijalni rad kazao je da je porodica sklonište pred oluju a dom prva linija odbrane i da zato svi moramo biti svjesni činjenice da u našem okruženju postoje djeca koja nemaju ni jedno ni drugo.

„Od 2013.godine Centar za socijalni rad u Nikšiću, kada je krenula kampanja i na snagu stupio novi zakon o socijalnoj dječjoj zaštiti, omogućio da nijedno dijete od tog trenutka ne boravi u instituciji, već da za svako dijete pronađemo hraniteljku porodicu“, kazao je Mitrović.

Na Otvorenom danu posvećenom hraniteljstvu učestvovao je i Istaknuti estradni umjetnik Sergej Ćetković.

On je naglasio da ništa ne može da se mjeri sa toplinom porodičnog doma, bez obzira na sve uslove koje nadležne institucije omogućavaju djeci bez roditeljskog staranja.

„Dovoljno je da se svako od nas pokrene da ovoj djeci učinimo ljepše i bogatije djetinjstvo, da omogućimo da rastu bezbrižna svakog dana, ispunjena roditeljskom ljubavlju i pažnjom. Poklonite osmjeh i zagrljaj, srećno djetinjstvo svakom djetetu. Prijavite se najbližem Centru za socijalni rad i postanite hranitelj“, pozvao je Ćetković.

Hraniteljka Rajka Dimitrijević kazala je da je prvenstveno majka troje i hraniteljka još dvoje djece, ističući da je to iskustvo neprocjenjivo blago koje se novcem ne može platiti.

„Ljubav prema djeci je u meni probudila neke najtananije emocije i javila se velika želja da, uz istina veliko odricanje, pomognem nekom ko čeka na topli dom i porodicu. Ujedno, to je dobar primjer mojoj djeci da treba da budu dobri ljudi i pomažu drugima u nevolji“, kazala je Dimitrijević.

Ona je rekla da je jedna djevojčica usvojena, dok trenutno još dvoje djece u njihovoj porodici čeka svoj dom. „Jedni dolaze, drugi odlaze svojim putem, a mi ostajemo srećni, nadajući se da je Bog bio milostiv i omogućio za njih najbolji izbor“, navela je Dimitrijević.

Šef predstavništva UNICEF-a za Crnu Goru, Bendžamin Perks, kazao je da nijedno dijete bez roditeljskog staranja mlađe od tri godine ne smije biti smješteno u instituciju, jer je osnovno pravo svakog djeteta da se o njemu brinu u porodičnom okruženju.

„Hraniteljstvo u ekonomskom smislu predstavlja najefikasnije rješenje. Ne samo što bolje zadovoljava potrebe djeteta, već je tri puta jeftinije od smještaja djece u institucije“, rekao je Perks.

Predsjednik Opštine Nikšić, Veselin Grbović, kazao je da je potrebno razmotriti osnivanje centra za potrebe hraniteljstva na lokalnom nivou.

On je rekao da će Opština Nikšić biti pouzdan partner, a da bi ostvarili krajnji cilj da se svakom djetetu omogući da raste i razvija se u porodičnom okruženju, potrebno je da uložiti dodatne napore u razvijanju uloge hraniteljstva.